Sofia har hittat sitt kall under Toscanas sol
Redan som barn fick Sofia Ruhne lära sig att jobba hårt för det goda livet. Nu lever hon och utvecklar den dröm som föräldrarna lagt grunden till. Sedan fem år har Sofia tagit över och driver vingården Terreno som ligger på en av de höga kullarna i Chiantidistriktet, strax söder om Florens, och som idag producerar ekologiska prisbelönta viner och olivolja av hög klass.
Den fem mil långa och slingriga landsvägen mellan Florens i norr och Siena i söder är omgiven av sagolandskap med böljande vinbeklädda kullar och terrasser av olivträd. Vingårdarna ligger tätt och landskapet rymmer även medeltida bergsstäder. Här lever och odlar människor sedan tusentals år vin och oliver, äter och dricker gott. Det traditionella vinet Chianti Classico som bär sigillet med den svarta ungtuppen är ett av vinerna som Sofia Ruhne, 35, tillverkar på sin vingård i Toscana, mitt i det berömda vindistriktet Chianti.
-Jag vet inte hur många tuppar som jag genom åren har etiketterat på flaskor för hand, men det är ett fint sigill att ha på flaskan och tillika en kvalitetsstämpel, berättar Sofia leende.
Sofia är glad att etiketteringen sedan en tid tillbaka sköts maskinellt och berättar om hur det var när hon tillsammans med sin familj kom till byn Greve i slutet av åttiotalet.
-Naturligtvis väckte vi uppståndelse med våra blonda hårsvall. Folk kunde gå fram och krama om oss eller kanske ta foton tillsammans med oss.
Det är inte svårt att förstå att söta och blonda Sofia med sina tre systrar var exotiska i Toscana, som vid den tiden ännu inte hade upptäckts av alltför många turister.
-Först på nittiotalet hittade engelsmännen hit, snabbt följt av holländare, tyskar och skandinaver, förklarar Sofia.
De bästa av två världar
Föräldrarnas beslut om flytt till Italien var spännande för barnen även om flytten var på halvtid och skolgången förblev i Sverige.
-Vi levde i de bästa av två världar, utbrister Sofia. Somrarna och loven tillbringades under den toscanska solen i den italienska villan tillsammans med getter, höns, kaniner och duvor medan vi var kvar i Bromma med närheten till storstaden och Stockholms skärgård under större delen av året.
Föräldrarna Mats och Birgitta Ruhnes livsresa och beslut om att bli vingårdsägare i Italien hade dock en jobbig bakgrund och som påverkade hela familjen hårt.
-Min pappa hade jobbat inom sjöfart och olika rederier. Han hamnade i en omfattande rättslig strid med flera rättegångar under flera års tid. Dessa år var jobbiga och påfrestande för hela familjen. Vi sa att om pappa vinner, så köper vi en vingård i Italien, berättar Sofia.
Mats vann slutligen striden som innebar att familjen nu hade råd att förverkliga sin dröm om en vingård i ett varmare klimat.
Både Birgitta och Mats hade rest och tillbringat mycket tid i Toscana, dels genom arbete som reseledare i Italien på sextiotalet, men även privat.
-Valet av plats var därför självklart. Mamma blev genast förälskad i det 400 år gamla vackra vita stenhuset med torn i mitten. ”Detta är en chans i livet” tänkte vi allihopa.
Familjen blev rekommenderad att köpa en gård som redan hade ett ganska bra vin.
-Att komma utifrån och arbeta upp en vingård kan vara svårt, speciellt om man inte har erfarenhet av att göra vin tidigare.
Hela familjen reste ner till Greve in Chianti valborgshelgen 1988 där de fått reda på att en vingård var till salu.
-På gården Terreno hade ägaren just blivit änkeman. Hans fru omkom plötsligt och väldigt tragiskt i en eldningsolycka när hon skulle hälla bensin på en pyrande lövhög och själv började brinna, berättar Sofia.
Änkemannen som sörjde sin omkomna hustru och som inte alls hade varit intresserad av vinodling utan istället hade arrenderat ut vinfälten till bönder, stängde nu dörren till sitt hus och ville göra en snabb affär.
-Han ställde ett ultimatum ”Vill ni köpa gården måste ni bestämma er imorgon” fortsätter Sofia. Så vi tittade på huset den 1 maj, skrev på alla köpehandlingar den 2 maj och åkte sedan hem till Stockholm igen den 3 maj, minns Sofia.
Arbetet att rusta upp gården och utveckla vintillverkningen påbörjades snart. Mats och Birgitta löste ut arrendet, letade genast reda på arbetarna som hade jobbat med vintillverkningen på gården och återanställde dem.
-Om det var några som visste hur gården och vinet skulle skötas var det ju de personer som bott här länge tänkte vi.
Många nya sorter
Familjen var med i det dagliga arbetet och på alla skördar. Genom studier kom de fram till att det fanns potential att utveckla vinodlingen. Fält planterades om och beslut togs att fortsätta göra traditionellt vin men även att börja experimentera. Av de 150 hektar som gården innefattar används 20 hektar till vinrankor och tolv olika druvsorter odlas idag.
-Mamma började genast göra om i huset och flera små rum blev istället gemensamma sällskapsytor. Vi har alltid haft mycket folk omkring oss och vår dörr stod alltid öppen för gäster, så detta var verkligen stället för stort umgänge.
Sofias och systrarnas kompisar fick bo på Terreno så länge de ville om de rättade sig efter husets primära regel.
-Dealen var att alla måste jobba fyra timmar per dag för sovplats och mat. Det finns inte en grindstolpe som jag inte har målat, en husvägg jag inte har strukit färg på. Alltid fanns det göromål att utföra.
Barnen hjälpte till med matlagning eller att hämta örter i trädgården, plockade kottar, klippte gräsmattor och buskar, krattade löv, gick på fälten och flyttade stenar eller band upp vinrankor. Etiketter sattes på flaskor för hand och flaskorna packades varsamt ned i kartonger.
-Ett arbete som tog veckor och ibland hände det att jag somnade vid vinlådorna, fnissar Sofia och visar en bild från familjealbumet där hon sover sött bredvid några vinlådor. Sysslorna var många, men när barnen väl var klara för dagen kunde de få göra vad de ville.
-Då blev det åktur med moppe ner till byn eller bad i poolen när jag var för stor för att bygga och leka med dockhus.
Studerade i Milano
Sofia tog studenten i Stockholm innan hon permanent flyttade till Italien. Beslutet att ta över gården växte långsamt fram och dessförinnan har hon bland annat hunnit studera historia på universitetet i Milano.
-Jag älskar den varma solen och kände att jag kunde öka min livskvalitet genom att flytta ner hit för gott. Här odlar jag mina grönsaker själv och lever en dag i taget samtidigt som jag har en långsiktig plan. Det går inte att stressa fram ett bra vin utan det får ta den tid det tar för vinet att utvecklas varför en långsiktig planering är nödvändig. Även om jag är en arbetsmyra är tempot helt annorlunda här än i Sverige, där man hela tiden jobbar med andan i halsen upplever jag.
Familjen har hela tiden sett Terreno som ett familjeföretag.
-Att gården stannar i familjen är viktigt för oss. För mig var det en spännande utmaning att ta över gården samtidigt som det passade den situation i livet jag befinner mig i. Mina systrar har små barn och familjer och då kan det vara en fördel att bo i Sverige. För mig har Terreno alltid varit ett andningshål och ett ställe där hela familjen laddade batterierna även om vi också samtidigt arbetade här.
-Jag vet att jag kommer att göra bra vin om tio år och det är en lång och spännande resa att göra detta hantverksvin. Den är en livsstil där man jobbar tillsammans med människor i en svindlande vacker natur och jag känner att jag är väldigt lyckligt lottad.
Kort om vin:
- Vingårdarna i Toscana ligger tätt och de flesta erbjuder vinprovning.
- Villa Vignamaggio är en historisk villa i Toscana vars viner var de första som kallades Chianti.
- Chianti Classico består av två röda druvsorter, Sangiovese och Canaiolo och två gröna, Malvasia och Trebbiano.
Sofias smultronställen i Toscana:
- Marknaderna är livfulla och här köper du frukt, ost, husgeråd, köksverktyg eller flätade hattar. Olika byar har marknad olika dagar i veckan.
- En heldag i Siena med en pastalunch på Le Lodge följt av besök i katedralen. Osso bucco till middag.
- Den kända slaktaren Cecchini som bjuder på sig själv och hyllar nötkreaturet. Han har gjort tillredningen av färskt nötkött till en rockkonst.
- Besök i historiska städer som Florens, Siena, Cortona eller ta en biltur till en bergsby.