Dragomir Mrsic

Dragomir Mrsic Dragomir Mrsic
I pendeltågsvagnarna och nere i Stockholms tunnelbana satt för ett tag sedan en rekryteringsannons uppe för kriminalvårdare ”Har du förmåga att få andra att förändra sitt liv?”. Jag har tänkt på det där ganska mycket. Och ändå lite till. Det finns så många frågor och funderingar, livsöden och inte minst olika möjligheter eller tillfälligheter under uppväxt. Vad är det som gör att just jag är jag? Vad är det som gjort att just jag är jag? Vad är det i vår uppväxt som formar oss till de individer med värderingar som vi är idag? The butterfly effect/ fjärilseffekten- det ena leder till det andra. Enligt Wikipedia ” Begreppet bygger på teorin om att en marginell påverkan i en del av ett system kan få stora och oförutsägbara effekter någon annanstans i systemet. Exempelvis antas en fjäril som i Mexiko slår med sina vingar kunna ha en minimal påverkan på luftströmmar, så att en orkan skulle kunna drabba södra Sverige senare.” I höstas fotograferade jag skådespelaren Dragomir Mrsic i samband med ett reportage som min journalistkollega Amanda Taawo skrivit för Allers one shot ”BROTT”. Jag satt och lyssnade ivrigt under intervjun och försökte förstå hur Dragomirs tankegångar gick och känslor som medföljde och blev berörd över hans berättelse. Dragomir blev hos mig en favorit i rollen som Mrado i filmen Snabba Cash men vi har även sett honom i Torpederna, Wallander och Edge of tomorrow för att nämna några flera roller han haft. Även om rollistan för Dragomir kan göras lång är han även känd som en av dem som utförde rånet mot Gotabanken- 930-miljoners kuppen som den också kallas. Efter att ha flytt landet och varit trött att vara på flykt angav han till slut sig själv. Under de 3,5 åren som han satt i Halls fängelse måste han haft mycket tid till att fundera ut ”Det är inte vad du gjort, utan vad du lär dig av vad du gjort som är det viktiga” och som han berättade om under intervjun. Det är starkt och fascinerande att ändra sin livssituation från att sitta i fängelse till att driva ett framgångsrikt gym samt att synas på röda mattan i Hollywood för sin insats inom film. Vilken enorm drivkraft och stark livsglädje man då måste besitta tänker jag. Svt play visade en amerikanske dokumentär från 2017 ”The work”- gruppterapi med mördare av Jairus McLeary nyligen. Vi ser några tungt kriminella män som möter tre frivilliga under en fyra dagar lång gruppövning på Folsom Prison. Dokumentärer men även mötet ställer frågan om det går att bryta de murar som finns mellan dem- och inom dem. Är fångarna redo att bygga ett nytt liv? Jag blev också väldigt berörd av de intagnas berättelse och insåg hur mycket sorg och smärta de bär på. Gemensamt för alla verkade också vara en frånvarande eller elak far. Får du chansen- rekommenderar jag starkt att se dokumentären. Själv ser jag nu fram emot fler roller på vita duken av Dragomir Mrsic.

 

Bröllop Hesselby Slott

Bröllop i regn Hesselby Slott Brudklänning och brud på Hesselby slott vid guldspegel asiatisk brud och italiensk brudgum Brudpar i trappa på slott borglig vigsel i grönska Hesselby slott bröllop Bröllopsfotografering i regn med paraplyer Regn på bröllop
Hesselby Slott har varit en gömd pärla för mig som rest runt och fotograferat bröllop på många slott i Stockholm men även utanför. Jag blev direkt tagen av hur vackert och elegant slottet är men samtidigt hur mysigt och varmt bemött jag blev så snart jag klev in, både av inredningen på slottet men även av personalen. Det kändes väldigt personligt och stämningsfullt. Just precis vad jag uppfattar att många av mina bröllopskunder söker efter när de letar lokal för sin kärleksfest. Därför kan jag varmt rekommendera Hesselby slott. Regn är något som de flesta brudpar fasar för. Jag vet inte hur många bröllopsfotograferingar jag genomfört i regn, men denna var en av de mest utmanande. Spöregn, åska och blixtar! Man ska ju inte ha paraplyn uppfällda vid åska så det var tufft att kämpa på- men mitt brudpar var fantastiska! Su bar en romantisk brudklänning som förstärktes i känslan med blommor i håret och Orlando var nog så stilig i sin ljusblå slips. Vi önskar detta par all fortsatt kärlek och lycka!

Bröllop Haga Slott

Brud fotograferad i Stockholm av Jessica Lund Bröllop i tockholm Brudpar fotograferat i grönska porträtt vid bro Brud och brudgum Brudpar fotograferat vid bro Brudpar i allé Brud med slöja Brudgum ringar och bukett Brudbukett Brud med tärnor Hagaslott och bröllop Brudskål
Sara kontaktade mig i ett tidigt stadie av sin bröllopsplanering. Det har varit en ära och även för mig som deras bröllopsfotograf en spännande resa att följa med i urvals- och beslutsprocessen till festlokal och kyrka för vigsel. Jag försöker sätta mig in i hur många val man gör som brudpar och hur stressande det måste vara, även om det såklart är lika roligt och glädjefyllt att välja plats för sin kärleksfest. Sara hittade mig i ett blogginlägg från ett annat bröllop som jag hade fotograferat på Gripsholms slott, men det visade sig senare att just Haga slott uppfyllde Sara och Eriks önskningar och förväntningar beträffande deras eget bröllop. Jag tycker att det är roligt att få vara en del av någons stora dag och det är fantastiskt att se förväntningar infrias eller bli om möjligt ännu bättre i verkligheten. Sara och Erik fick strålande sol jämfört med den iskalla höstkylan som mitt par på Gripsholms slott hade. Dagen bjöd också på blåst vid allén på väg till slottet och vi utnyttjade den tacksamt till slöjbilder. Det är vackert när vinden leker med hår lite poetiskt. Några romantiska brobilder kunde vi också ta i själva Enköping.

Företagsporträtt studio Stockholm

företagsporträtt
2018- Välkomnar det nya året varmt genom att härmed annonsera att jag kommer satsa stort på att fotografera företagsporträtt i år. Det var så roligt att hjälpa företagskunder från alla branscher att ta porträttbilder i min studio vid Odenplan förra året så vill gärna fortsätta med det. Ju fler ni är desto roligare kommer vi ha det! Min inriktning som fotograf har främst varit att ta redaktionella porträtt och jag har inte riktigt haft tid att nischa mig mot företag och företagsfoto men känner hur inspirerande det är att träffa så många olika människor från olika branscher. ”Elin tyckte det var en fantastisk upplevelse att fotas av dig, så det får du ta åt dig av” skrev en av mina återkommande kunder efter att en nyanställd hade blivit fotograferad. De flesta anställda är inte så vana vid att stå framför kameran så en av mina styrkor är att ni alla ska trivas och må riktigt bra i rampljuset och i skenet från alla blixtar mot det vita fondpappret. Utmanande och utvecklande för mig som person eftersom jag behöver hantera er alla lite olika. Nya och återkommande kunder hos mig är bla Atrium Ljungberg, Bankpension, Conevo, Jonivi, Länsförsäkringar, MTM, Outfox, Roche och Zeres Capital. Sprid till era kollegor att boka in fotografering innan 15 februari för att ta del av erbjudanden.

Baka glutenfritt Susanne Hovenäs

Glutenfritt matbröd Glutenfritt mjöl Baka glutenfritt Glutenfri limpa
Av hälsoskäl väljer många att övergå till glutenfri kost. Glutenintolerans – eller celiaki, som är sjukdomens medicinska term – innebär att du inte tål proteinet gluten som bland annat finns i vete, råg och korn. Symtom kan exempelvis vara ont i magen eller gaser, svullen mage, diarré, huvud- eller ledvärk, oförklarig trötthet eller hudutslag. Gluten gör att tunntarmen blir inflammerad och inte kan ta upp näring som den ska. Intag av gluten verkar vara kopplat till en rad hälsobesvär. Oavsett om du är känslig eller inte kan det vara bra att variera kosten och minska på gluten. En person som är fena både på att baka och laga glutenfritt är Susanne Hovenäs. Susanne har gett ut boken ”Baka glutenfritt” med flera recept på matbröd, kakor, tårtor och desserter. Även boken ”Laga glutenfritt” som innehåller recept på pasta, pajer, pizza, piroger och andra klassiker. Susanne och jag har gjort brödjobb tillsammans och det nybakade limporna smakade ljuvligt. Det är så roligt att vara matfotograf och få ta del av hembakat i olika former!

Noyemi Couture Stockholm

noyemi design mode fotograferat av fotograf Stockholm Jessica Lund Noyemi mode Stockholm Noyemi Couture Stockholm

Noyemi Couture gör superfina festklänningar och brudklänningar. Angela Berndtson syr själv för hand med ateljé på Sveavägen och älskar spets och pärlor. Vi tog bilder i Stockholm city en solig sommardag. Lejonbacken var perfekta bakgrunden som gav en fin stämning till de vackra klänningarna. Det är praktiskt att bo och arbeta i Stockholm med oändligt varierade miljöer. Ibland är det lätt att bli hemmablind och jag har ofta upplevt inspiration att resa bort för att göra exempelvis bröllopsfotograferingar. Men jag inser samtidigt att det finns så oerhört mycket mer att upptäcka och använda bildmässigt i huvudstaden. Kärleksbilder kan tas på par åkandes skridskor på skridskobanan i Vasaparken. Ett franskt möhippegäng från Paris kan fira vännens kommande bröllop i sprudlande vänskapsbilder från mysiga Skeppsholmen. Effektfulla bilder kan tas på skådespelare från tak på Riddarholmen svindlande högt med utsikt över takåsarna i Gamla stan. Åt andra hållet Södermalm. Och åker man endast en halvtimme ut ur staden finns lantliga miljöer och skog. Jag älskar ju skogen och speciellt naturreservat. Det var ju Noyemi Couture som jag skulle skriva om men märker att det blev en kärleksförklaring till Stockholm istället. Därför vill jag avsluta med att säga: passa på att gifta dig i en brudklänning av Angela och boka mig som bröllopsfotograf! Ser fram emot att se fler klänningar och arbete av en begåvad och talangfull designer.

Fika på alla hjärtans dag

Fika med brownie Rulltårta med hallon Mascarpone bakelser
Josephine och jag har varit i farten igen och bakat, stylat och fotograferat smarriga bakverk under temat alla hjärtans dag- fika. Josephine är såklart den som har bakat och stylat medan jag har fikat- jag menar- varit matfotograf. En rulltårta som garneras med lite hallon blir plötsligt en kärleksbakelse. Brownie under gräddtäcke med jordgubbar blir lika söt som din älskade. Vill du ge din kärlek en gåva- varför inte göra en mascarponedessert och ge i present. Vägen till en mans hjärta går ju via magen har man minsann fått höra. Men jag tror det fungerar minst lika väl för kvinnor också. Så baka på där hemma! Recept hittar ni hos Josephine. Jag är väldigt sugen på att göra nya roliga och goda kakjobb och är lite nyfiken på vad för ingredienser ni skulle vilja arbeta med. Att baka glutenfritt var väldigt populärt under förra året. Det är ju svårt att baka så det ser snyggt och aptitligt ut men gott var det likväl. Jag skulle kanske vilja ha mindre socker i bakverken? Finns det någon spännande och nyttig ingrediens du gärna vill ha nya recept på?

Fotograf i Stockholm årskrönika 2016

Fotograf Stockholm Jessica lund

 

Årskrönika 2016

Då var det dags att ta en titt på roliga jobb som gjorts under 2016. Det som främst hänt är att jag tappade fem av mina största uppdragsgivare i och med att de stora tidningsförlagen Aller Media, Bonnier tidskrifter och Egmont ville att vi frilansare skulle skriva på ett avtal för att få fortsätta göra jobb för tidningarna. Ett avtal som innebär att man som upphovsman ger bort sin upphovsrätt vilket betyder att de får sprida materialet hur de vill. Eftersom min specialitet är personporträtt är det såklart helt oacceptablet att skriva på ett sådant avtal- jag måste försäkra mina intervjupersoner och de jag fotograferar att texten och bilden visas i den publikation jag har förfrågat om och att de ska ha rätt att säga nej till vidare spridning. Som det varit förut- låt säga att jag har intervjuat Rolf Lassgård, och tidningen har velat återpublicera artikeln i en norsk dottertidning eller liknande, har frågan gått till mig eftersom jag som upphovsman har rätt att bestämma hur texten och bilderna ska visas och spridas, och jag i min tur har kunnat fråga Rolf om han vill vara med i ytterligare en publikation. För mig är det viktigt att ha kontrollen över vart mitt material hamnar och jag kan därför inte intervjuförfråga personer längre och således inte fortsätta arbeta för de tidningar som jag brukat jobba för. Det känns heller inte så fräscht att material återanvänds och omarbetas i nya format, så jag tackade därför för mig och har haft det tuffare som frilans på grund av detta. Men när en dörr stängs öppnas ju ett fönster sägs det. Jag fick möjlighet att göra något hela annat som varit otänkbart om jag haft uppdrag i vanlig takt- och reste till Island och jobbade på en hästgård. Mer om det nedan. Jag fick också två hela stipendium som uppmuntrade mig att jag var på rätt väg, stort tack till Längmanska kulturfonden som trodde på mig och stödde mig för min fotobok om svenska artister. Och Författarfonden har varit generösa och stöttat mig med ett ett-årigt arbetsstipendium för mitt framtida konstnärsskap, så jag är tacksam och känner mig privilegiad. Ser fram emot ett kul 2017!

Skådespelarporträtt

Snön kom och med den magin med fantastiska skådespelare som Shima Niavarani, Frida Hallgren och Helena af Sandeberg.

Shima NiavaraniFrida Hallgren fotograferad av Jessica Lund av Jessica lundHelena af Sandeberg fotograferad av Jessica Lund i Stockholm
Utställning fotoboken

Sålde fem bilder på en och samma kväll under vernissagen i samarbete med Galleri KontrastStrand hotell- mer än Van Gogh under sin livstid! Vill du också pryda en vägg hemma med ett fotografi av din favoritartist kontakta mig eller gör en beställning i min webshop.

Jessica Lund utställning artistporträtt på Strand hotellDe som betydde något. Fotobok om svenska artister av fotograf Jessica Lund
Artistporträtt

Du kan fortfarande köpa min fotobok om svenska artister i min webshop eller på välsorterade bokhandlar som Konstig och Fotografiska. Fotografiska ordnade förresten Fotobokens dag i november och jag fick äntligen träffa Anton Corbijn och känns så fint att han har min fotobok om svenska artister!


Bilder ur Jessica Lunds fotobok om svenska artister

 

Bröllopsfotograf

Vackra underbara par som gifte sig samtliga årstider. Vackra Rana var en dröm under körsbärsträden, rallyparet fick varandra och hade en magisk dag på Tjolöholms slott och jag var så glad att få åka tillbaka till härliga Skåne och vara bröllopsfotograf.


Bröllop Stockholm körsbärsträd Kungsträdgården fotograferat av fotograf StockholmBröllopsfotograf Tjolöholms slott Jessica LundBrudpar fotograferat av bröllopsfotograf Skåne
Matfotograf

Glutenfritt var ordet 2016 och både Josephine Palm och Susanne Hovenäs gjorde två fina brödjobb med mig. Susanne har ingen egen hemsida men jag får göra lite reklam för hennes fina bok med glutenfritt istället.
Glutenfritt bröd av Josephine Palm fotograferat av Jessica LundGlutenfritt bröd av Josephine Palm fotograferat av Jessica LundGlutenfritt bröd Susanne HovenäsBröd fotograferat av matfotograf Jessica Lund
Modefotograf

Angela gör under märket Noyemi fantastiska klänningar både till fest och bröllop.
Mode Noyemi klänning modefotograf StockholmModefotograf Stockholm Jessica LundNoyemi klänningar i Stockholm

 

Resereportage Island

Under en månads tid bodde jag och arbetade på en hästgård på Island. Läs en längre text om detta på min blogg men även mitt reportage om Marona. Hästar är underbara djur som är riktiga läromästare.

Islandshästar på IslandIslandshäst på Black beach IslandTurridning Skalakot på Island

Barnfotograf

Gör som Alice och Eriks föräldrar och boka in mig för barnfotografering i min studio vid Odenplan!

Bild på barn i studio av barnfotograf StockholmBarnfotografering i studio VasastanBarnfotograf Stockholm Vasastan

 

Företagsporträtt

Proffsiga bilder i min studio centralt belägen i Vasastan. Blev fler och fler företagsfotograferingar för mig förra året och så även i början av detta. Kul tycker jag!

Företagsporträtt fotograf Stockholm Odenplan

Bröllop Norrvikens trädgårdar Skåne

Bröllop Norrvikens trädgårdar Bröllopsfotografering i Skåne av Jessica Lund Brudpar vid havet i Skåne vigsel i Hovs kyrka Bröllop Norrvikensträdgårdar Brud med tärnor vid havet Brudgum med marskalkar vid havet Skåne Brud i sin mors brudklänning från 60-talet Brudgum i frack Bröllop fotograf Jessica Lund Fotograf bröllop Nygifta med bil
Niclas och Louise är vänner till ett brudpar vars bröllop jag fotograferade för ett par år sedan i Skåne . Mer än överlycklig att få komma tillbaka till de vackra omgivningarna och för att återigen vara med under en speciell dag i ett speciellt pars liv var jag. De flesta par som anlitar mig som bröllopsfotograf bor i Stockholm, men jag reser så gärna för bröllopsfotograferingar. Det är inspirerande att se nya platser- Norrvikens trädgårdar var en sådan. Vackert och modernt, men ändå klassiskt och genuint inrett. En vacker matsal med utsökt mat och trevlig personal. Brudparet firade sin kärlek med familj och vänner en vacker dag i slutet av september. Bruden bar sin mors vackra brudklänning och en lång slöja. Vi fotograferade porträtten vid havet strax intill hamnen i Båstad och även i närheten av Norrviken. Gissar att trädgården är magisk under sommartid, men årstiden gav oss mer goda äpplen än vackra blommor dessvärre. Vackra blommor fanns däremot i Loiuse brudbukett som var åt det mer vilda hållet. Varmaste lyckönskningar till ett superhärligt par!

Island- ett liv med hästar

Islandshäst på Island med ryttare och islandströja Fotograf Island fotograferar islandshästar Fotograf Island rider islandshäst Icelandic horse Iceland Islandshästar Fotograf Island fotograferar hästar och bröllop
Marona började ett nytt liv på Island

När Marona blev sjuk av stress i utmattningssyndrom insåg hon att livet måste förändras. Efter ett tidigare besök på Island längtade hon ständigt tillbaka till den karga ön. Så hon bytte kontorsstolen mot hästryggen!

Det är fågelkvitter i luften och luktar vår. Solens första strålar har hittat gårdsplanen på Skalakot som är en hästgård med drygt 120 hästar och ännu fler får. Bäcken porlar intill det plåtklädda huset. Av gårdagens storm märks ytterst lite.
– När jag tittar ut genom fönstret på morgonen ser jag hav och massiva berg som har en lugnande effekt på mig, säger Marona och får något drömskt i blicken. Tystnaden på Skalakot är så trivsam.
I januari 2016 flyttade Marona på obestämd tid till Island. En hästgård som hon hade besökt på sin allra första islandsresa några år tidigare sökte personal för att ta hand om hästar och leda turridning. Marona var snabb med att söka jobbet.
– Det var ju som gjort för mig, utbrister Marona. En gård jag kände till, jag hade träffat ägarna och jag hade erfarenhet av turridning sedan tidigare, så det var nog meningen att just jag skulle ha det här jobbet.
Marona är tacksam att få vara i en storslagen natur och träffa nya människor.
-För mig som är intresserad av människor och djur är det den bästa av två världar. Jag får jobba med djur och vara ute hela dagarna och samtidigt träffa förväntansfulla och glada människor som är på resande fot. Jag är en del av deras äventyr och upplever på så vis deras glädje och iver. Genom deras nyfikna ögon ser jag saker och ting.
De flesta turister som deltar på turridningarna som Marona leder är helt nybörjare och har aldrig suttit på en hästrygg förut.
-Jobbet är mer än ridning för mig. Jag vill bidra till turisternas upplevelse på Island. Under turridningarna tycker jag att det är roligt att välja häst utifrån den person jag ser framför mig. Människans personlighet kan ofta speglas i hästens. Den robusta och starka islandshästen har mer personlighet än man kan tro, berättar Marona.
Från att komma från ett jobb där allt måste planeras väl och omsorgsfullt i detalj har Marona gått till att leva och ta dagen som den kommer.
-Man är så beroende av vädret här som i sin tur kan växla snabbt så man har egentligen inget annat val. Är det storm stängs vissa vägar av och projekt kan inte genomföras, vilket gör att det är svårt att planera.
Redan 2008 var Marona på Island och jobbade tillfälligt på en hästgård under några månaders tid.
-Jag förundrades över att hästarna var så uthålliga, pigga och starka trots det tuffa klimatet.
En vän till Marona skulle under sommarsäsongen jobba på en av Islands många hästgårdar och Marona tänkte att det kunde vara kul att följa med.
-Sedan längtade jag ständigt tillbaka till Island. Jag längtade till livet här. Kanske inte så mycket till den romantiska bilden av Island med den vackra och häftiga miljön, utan det var främst livsstilen som lockade mig. Människorna här är lite som i norra Sverige som jag kommer ifrån. Lite svåra att komma in på livet, försiktiga och lever i ett mindre lantbrukssamhälle. Sättet hur man är mot varandra och att man så ofta umgås inom stora familjer tilltalar mig.

Trivs som ensamvarg

Marona växte upp i ett litet samhälle i Gällivare med familj bestående av mamma, pappa och en sex år äldre bror.
-Men jag har alltid haft ett stort behov av att vara ensam och jag har ganska tidigt fått lära mig att ta ansvar och ta hand om mig själv. Så det passar mig bra att bo här lite som ensamvarg, men med vänner och familj som har lovat att hälsa på. I sommar kommer fler säsongsarbetare så det ska bli roligt att umgås med fler hästintresserade.
Tidigt visste Marona att hon ville jobba med människor, men inte riktigt hur. Efter studier vid Umeå universitet började hon att arbeta som konsult inom lön- och personal på ett företag i Gällivare.
-Dagarna var långa med stillasittande framför en dator. Jag kände efter fem års tid på den arbetsplatsen att jag ville något helt annat med mitt liv. Det var för mycket datortid och för lite människor i vardagen.
Kroppen började också säga ifrån och innan Marona bestämde sig för att säga upp sig från sitt jobb och börja leva annorlunda blev hon sjukskriven med anledning av utmattningssyndrom.
– På kvällarna kunde jag inte somna och jag kände panikångesten komma krypande. Jag grät mycket och ville inte att det skulle bli morgon. Det var som att hela min kropp ville något annat. Det liv jag levde var inte det jag ville ha.
Beslutet att säga upp sig togs inte över en natt.
-Jag hade funderat länge och väl, så när kroppen också sa ifrån så var beslutet enkelt att fatta. Många i min omgivning tyckte att jag var modig som sa upp mig från en trygg anställning, men för mig fanns det aldrig ett alternativ.
Planen var att leva ett annat slags liv och att åka tillbaka till Island. Under sommaren for Marona till sin kusin som hade islandshästar på Gotland för att byta miljö och hjälpte henne att leda turridningar.
-Trots att jag jobbade hela sommaren på min tilltänkta semester fick jag energi och kände mig lycklig, berättar Marona. Det blev min sex-månaders långa rehabilitering.
Sedan Marona kommit till Island mår hon bättre och sover djupare. Den friska luften tycks göra gott. Marona har en kronisk, autoimmun sjukdom- Hidradenitis suppurativa, HS, som bland annat innebär att hon får skov och stora smärtsamma bölder med varaktiga flytningar på kroppen. Sjukdomen bröt ut när hon var i tonåren och ingen vet riktigt orsaken. Det finns heller inget botemedel.
-Sjukdomen blir som så många andra sjukdomar värre vid stress, så jag hoppas på att miljön här på Island ska lindra mina besvär. Under de stressiga åren som konsult förvärrades hudförändringarna och det blev många sjukdagar. Hur förklarar man för sin chef att ens kropp är allergisk mot sig själv?
Även om Maronas arbetsdagar är längre på Island är schemat betydligt enklare och mer överskådligt.
-Hästarna och fåren ska ha mat vissa tider, oavsett vilken veckodag det är. Turer kan vara inplanerade långt i förväg, men det finns ju också möjlighet för folk att komma in spontant till gården och rida, så man vet inte riktigt vad dagen har att erbjuda och det kan bli spännande överraskningar. Men aldrig något som innebär en stressfaktor för mig. Jag tar varje dag som den kommer och njuter av vad livet har att erbjuda just i stunden. För tillfället är det just precis vad både jag och min kropp behöver.